Conserva de rosii cherry pentru iarna

October 12, 2010 Conservare alimente

Cred ca fiecare dintre noi cumparam iarna conserve de rosii, bulion si suc de rosii, esentiale pentru gatit.

Anul acesta am hotarat sa nu mai cumparam conserve, drept urmare vara am lucrat in gradina noastra, iar toamna am facut conserve delicioase cu rosii cherry aromate cu busuioc, usturoi si ceapa. O reteta grozava pentru paste, orez, sosuri si chiar supe cu legume.

Ingrediente:

  • rosii cherry coapte 1,800 kg
  • aproximativ 3 cepe taiate marunt
  • aproximativ 1-2 capatani de usturoi
  • busuioc – aproximativ 100 grame
  • 6 linguri zahar
  • 4-5 litri suc de rosii (rezultat din rosii mari)
  • piper, sare
  • 4 1/2 aspirine (acid acetilsalicilic)

Aveti nevoie de aproximativ 15-25 borcane de 330 ml, spalate bine si sterilizate (optional).

Intr-o oala, caliti in doua linguri de ulei de masline o ceapa taiata in jumatate si un morcov taiat in jumatate. Adaugati peste rosiile mari facute suc si strecurate de samburi.

Fierbeti sucul de rosii impreuna cu piper si putina sare la foc mare, pana cand a inceput sa se ingroase (sa nu se elimine de tot apa). Adaugati cateva lingurite de zahar in ultimele minute. Aceasta reteta se foloseste cel mai mult la paste si sosuri, de aceea este important sa nu fie acra.

In ultimele 10 minute de fierbere adaugati pastilele (o aspirina de kg) pisate fin cu dosul unei linguri.

Spalati rosiile cherry si asezati-le in borcane alternativ cu 2 lingurite de busuioc, 2 lingurite ceapa si o lingurita de usturoi.

Pe parcurs turnati din sucul de rosii. Agitati usor ca sa nu ramana goluri de aer.

Pregatiti o oala (sau mai multe) cu un prosop impaturit in patru, asezati peste prosop borcanele inchise bine si turnati apa pana aproape de capace. Acoperiti cu un prosop umed si fierbeti la foc mic 30 de minute, din momentul in care a inceput sa fiarba apa din oala.

Lasati borcanele in apa pana cand se racesc treptat, apoi asezati-le pe rafturi in camara.

Aceste conserve rezista pana in urmatorul sezon de rosii. A se consuma cel mai devreme dupa o luna de la conservare, pentru a lasa timp aromelor sa se intrepatrunda.

Comments (7)

 

  1. carmenNo Gravatar says:

    si rosii cherry se mai gasesc pe la piata acum?

  2. AriNo Gravatar says:

    Buna Carmen, am vazut in piata 1 dec,dar sunt foarte scumpe in perioada asta (10-15 lei kg). Poti face identic reteta cu rosii mari taiate cuburi. O sa fie la fel de aromat si gustos, iar rosiile mari nu s-au scumpit.

    Este foarte important sa alegi doar rosii bine coapte si zemoase!

  3. :twisted:
    sunt foarte scumpe in piata dar va recomand ceva : luati rosi cherry romanesti , nu acelea din hypermarket , de la vreo cunostinta de la care sa fiti sigur ca sutn cultivate la noi , cela cultivate in italia spania etc, NU se fac la noi :)
    luati semintele si punetile intrun ghiveci mare 15 20 30 litri , planta va creste cam 1.5 1.8 metri si cam in 3 luni maxim 4 ai rosii cherry dar le uzi zilnic . daca stai in apartament poti face chestia asta acuma in august si prin octombrie le duci inauntru , daca stai la casa tot asa pentru ca sutn foarte pretentioase . si garantez eu ca se vor face . eu am in gradian numai rosii cheryy , mi se par mai interesantne , in piata kilu de rosii mari este 1 leu pe cand cele cherry cum spuneai si tu , 10 15 lei .

  4. AriNo Gravatar says:

    Bogdan vrei sa zici ca se mai fac si iarna in casa? sau inteleg eu gresit?

  5. MihaelaNo Gravatar says:

    Anul asta am pus diverse in gradina ,printre care si rosii cherry doua feluri,rotunde si lunguiete.
    Cele rotunde au coaja cam tare ,dar cele lunguiete sunt o bunatate .
    Cind au inceput sa se coaca ,am inceput sa caut pe net diverse borcaneli,asa am dat de reteta ta, dar am facut-o pe gustul meu .
    Am dat rosiile prin blender cu ardei iuti si am pus peste rosiile cherry ,usturoi si busuioc.
    Le-am sterilizat 30 min apoi in paturi doua zile.
    Am facut si simple fara suc de rosii ,doar cu busuioc,usturoi si cateva frunze de menta.
    Borcanelile care le sterilizez ,continutul caut sa nu le mai fierb separat si nu pun nimic altceva decat legumele eventual cu div .mirodenii.
    Rosiile cherry fata de rosiile normale sunt mai scumpe deoarece nu au asa productivitate ,eu am adunat de doua ori cate 7 kg de la 40 de fire iar la acelasi numar de fire de rosii normale am cules peste 20 kg de legatura.
    Sotul meu bombane ca am ocupat spatiul cu rosii cherry,replica mea este ca la anul daca oi mai pune gradina am sa pun dublu ca fire dar numai din cele lunguiete.
    Sunt interesante si cum se dezvolta ,rapid,fac copili care rapid fac roade ,a trebuit sa le mai rup caci era un stufaris,plus de asta in solar deja sunt peste doi metri si afara au ajuns cam tot asa .
    O vecina mi-a spus ca anul trecut a avut cateva fire in solar si au rodit pana la inceput de decembrie.
    Am sa vad si eu cum merg si am sa-ti arat atunci.
    Spor la borcaneli si nu numai.

  6. AriNo Gravatar says:

    Mihaela nu stiu cum sunt in sera, sigur ai rod pana in decembrie :) .. dar anul trecut, afara eu am avut lejer un kg de rosii cherry de tufa anul trecut. Am avut putine tufe (vreo 15), dar am umplut multe ligheane. Le-am tuns putin ce-i drept si le-am lasat sa se faca tufaris cum zici tu :) )

  7. AriNo Gravatar says:

    Arata grozav rosiile tale, tare frumoase! :X Si borcanele, ce harnica ai fost! Super ideea cu ardei iuti ;-)

Leave a Reply