Fursecuri cu scortisoara si ghimbir (Ginger cookies)

December 19, 2010 Biscuiti/Fursecuri

Pentru mine, in fiecare iarna au prioritate biscuitii cu aromele specifice anotimpului rece  (scortisoara, ghimbir, cuisoare, citrice), dupa care incep sa umplu borcanele si cu celelalte fursecuri de ciocolata, fructe,cereale, etc.

Aceasta reteta este preferata mea, prajiturelele fiind super aromate si moi (dupa ce sunt pastrate cateve ore intr-o cutie inchisa). Ce imi mai place la acest aluat este ca suporta forme in relief ceea ce le face si mai deosebite.

Ingrediente:

  • 140 gr miere de albine
  • 120 gr zahar brun
  • 50 ml apa
  • 150 unt
  • 2 lingurite scortisoara (3 daca va place mai aromat)
  • 1/2 lingurita praf de cuisoare (puteti sa nu puneti daca nu gasiti de cumparat)
  • 2 lingurite ghimbir
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 480 gr faina

Intr-un ibric, incalziti apa, mierea si zaharul pana cand cel din urma se dizolva. Zaharul brun se dizolva foarte greu, daca fierbeti si vedeti ca tot mai raman cristale, lasati asa.

Luati de pe foc si adaugati untul, amestecand pana se topeste. Lasati la racit.

Toate ingredientele ramase se amesteca intr-un vas incapator. Adaugati siropul racit si amestecati pana se formeaza un aluat omogen.

Inveliti aluatul in folie alimentara sau pungi, dupa care tineti la frigider 1-2 ore pana cand se intareste.

fursecuri cu scortisoara si ghimbir

Dupa ce s-a intarit aluatul, rupeti cate o bucata pe care o intindeti cu sucitorul, intre doua pungi (ca sa nu se lipeasca aluatul). Decupati in formele dorite.

Acest aluat suporta si modele facute cu matrite sau cu scobitoarea  (puteti folosi chiar si stampile din jucariile copiilor).

Modelele isi pastreaza perfect forma in timpul coacerii.

Coaceti la foc mediu (225 gr la cuptorul electric) 5-10 minute sau pana cand s-au rumenit pe margini. Lasati in tava 2-3 minute, apoi raciti pe gratar.

Fursecurile proaspete sunt crocante, dar pastrate intr-un borcan inchis cateva ore (peste noapte) devin moi si foarte aromate.

Reteta inspirata de pe culinar.ro

Comments (6)

 

  1. LALYNo Gravatar says:

    Ce dragute sunt si ce bine merg cu sarbatoarea Craciunului.Felicitari!!!

  2. AriNo Gravatar says:

    Multumesc LALY :)

  3. se cam aseamana cu turta dulce,cred ca merg si decorate

  4. AriNo Gravatar says:

    da, am uitat sa zic ..merg decorate, chiar zilele trecute am decorat cu fetita mea cu glazura de zahar pudra si creioanele de la Dr. Oetker (care-s grozave).

    Cui ii place turta dulce, sigur si fursecurile astea .. se aseamana mult!

  5. AlexandrinaNo Gravatar says:

    Craciun fericit, cu sanatate si bucurii!

  6. Ce dragute sunt si ce bine merg cu sarbatoarea Craciunului.Felicitari!!!

Leave a Reply